Evde yoga yapmaya başlamak ve kendiniz çalışmak istiyorsanız; sizin için hazırlanmış bu rehber, aklınızdaki bir çok konuyu netleştirmenize yardımcı olacaktır.
Evde yoga yapmak; enerjinize göre akış belirleyerek, istediğiniz zaman, istediğiniz yerde ve her ihtiyaç duyduğunuzda yoga yapmak; yoganın en etkili halidir. Kendi ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere kendinize vakit ayırmak; en nitelikli versiyonunuzun önünde duran, sizi meşgul eden meselelerin içinden kolaylıkla geçmenizi sağlar.
Asana (duruş) çalışmaları, nefes egzersizleri ve meditasyon çalışmalarını içeren yoga pratiği, salonlarda ve özel derslerde yaklaşık 60 dk sürmektedir.
60 dk süren bir dersin açılımı; 40 dk asana çalışması, 10 dk savasana (dinlenme duruşu), 5 dk nefes egzersizi, 5 dk meditasyon şeklindedir. (Bu genel bir orandır, diğer oranlar da mevcuttur.)
Her yoga pratiği 60 dk sürmeli gibi bir kural söz konusu değildir. Sizin o günkü enerjinize ve zamanınıza bağlı olarak daha kısa sürebileceği gibi, çok daha uzun da sürebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, asana çalışmaları ne kadar kısa sürerse sürsün, ardından 5 dk da olsa uygulanacak bir savasana, pratiğinizin pekişmesini sağlayacaktır.
Adımlara geçmeden önce aşağıdaki uyarıyı dikkatlice okumanız tavsiye edilir:
Daha önce herhangi bir spor geçmişiniz olsa dahi, kendi başınıza çalışırken asana uygulamaları esnasında sakatlanma riskiniz vardır. O an her şey yolundaymış gibi görünürken, uzun vadede yanlış duruşların rahatsız edici etkilerini hissedebilirsiniz. O yüzden, en azından başlangıçta, kendinizi sakatlamadan nasıl yoga yapabileceğinizi öğrenmek adına bir eğitmen ile çalışmanız bu riski en aza indirir.
İçindekiler
Adım 1: Evde Yoga Pratiği öncesi okunması tavsiye edilen yazılar;
Yogayı, diğer fiziksel egzersizlerden ayıran sahip olduğu felsefi disiplindir. Evde yoga Pratiği’ne başlamadan önce aşağıdaki başlıkların içeriğine hakim olmak, pratiğinizi destekleyerek derinleştirecektir.
Adım 2: Mat Pratiği öncesi hazırlık;
- Hareket akışının rahatlığı ve vücut enerjisinin sindirim göreviyle paylaşılmadan tam potansiyelinde kullanımı için, fiziksel çalışma öncesi en 2 saatlik açlık önerilir.
- Pamuklu ve hareketinizi kısıtlamayacak kıyafetler tercih edin.
- Zemin tutuşu ve sizi tutuşuyla kaymaz özellikli, orta yumuşaklıkta (8mm) bir mat sahibi olmanız güvenli ve konforlu bir çalışmayı destekler.
- Işık, ses, ısı, koku ve hareket alanı genişliği açısından uygulamanıza destek olacak bir ortam hazırlayın. Size göre mumlar, tütsüler ve müzikler ile ortamınızı daha da çekici hale getirebilirsiniz.
- Telefon gibi dikkat dağıtıcı etmenlerin uzaklaştırıldığından emin olun.
Adım 3: Mat Pratiği;
Yüz yüze veya internet üzerinden, yoga eğitmenlerinin düzenlediği kurslara katılarak pratiğe başlayabilirsiniz.
Size özel çalışmalar için iletişime geçebilirsiniz.
Adım 4: Mat Pratiği sonrası Yoga Günlüğü;
Özellikle yeni başladığınız zamanlarda, ister izleyerek, ister okuyup deneyimleyerek yapmış olun, yoga pratiğiniz ardından günlük tutmak o günkü uygulamanızı daha derin incelemek için sizi teşvik edecektir. Ayrıca yoga, kendinizi geliştirmeye giden yolda etkili bir deneyim olduğu için değişiminizin somut gözlemlenmesi, pratiğinizin sürekliliğinde sizi teşvik edecektir.
Ve lütfen unutmayın, her kişi özel deneyimlere sahip eşsiz bir bedendir. Kendinizi mukayase edeceğiniz tek varlık, yine kendinizsiniz.
İyi yolculuklar
Sevgiler

Selda Hocam ne güzel bir sayfa hazırlamışsınız emeğimize sağlık. Bu bilgileri bu kadar sağlıklı acık ve anlaşılır şekilde sunduğunuz için sonsuz tesekkurler 🙏❤️
Fayda sağladığınızı bilmek, benim için yeri doldurulamaz bir motivasyon kaynağıdır. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Şifa olsun.